Smart home: Få et intelligent hjem med en enkelt app

24 juni 2020 Søren Black

Med Smart Home får du tryghed, pengebesparelser og en praktisk løsning i hjemmet. Læs her om mulighederne for at styre dit hjem trådløst på en enkel og intelligent måde.

Et såkaldt smart home handler ganske enkelt om at gøre din hverdag lidt smartere. Dette sker ved, at elementerne i dit hjem bliver forbundet trådløst via et netværk, og dermed kan du med forskellige apps styre hjemmet via din smartphone eller tablet. Du kan også via en smart-højtaler, der er udstyret med en digital assistent, styre for eksempel lyset eller gardinerne med talekommandoer. Det foregår ved, at du for eksempel siger ”sluk lyset i soveværelset”, hvilket lyset så vil gøre.

Meget tyder på, at vi danskere allerede er begyndt at tage det intelligente hjem til os. Faktisk har vi herhjemme europarekord i at anvende smart home-produkter, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik. 23 procent af danskerne har inden for de første tre måneder af 2020 anvendt smarte produkter, der er internetforbundne.

Undersøgelsen peger desuden på, at næsten to ud af tre brugere af produkter til smart home er mænd, og endelig viser undersøgelsen også, at det primært er brugere mellem 25 og 44 år, der udgør den gruppe, hvor flest har taget ‘smart home’- produkterne til sig.

Produkterne bruges oftest til at tænde lys eller justere varmen med en app, når vedkommende ikke er hjemme.

 

 

Hvad kan smart home tilbyde mig?

Forestil dig, at du kommer træt hjem fra arbejde. Alarmen slår selv fra, lyset tænder af sig selv, gulvvarmen har sørget for, at du ikke fryser fødderne på badeværelset, og endelig så står der også en kop friskbrygget kaffe og venter på dig i køkkenet. Inden du er gået i seng, har dine gardiner selv rullet ned, og lyset i hele huset har slukket sig selv helt automatisk. Dit smart home er ikke længere noget, du kun kan opleve i en science fiction film. Det er i stigende grad noget, som er ved at blive en naturlig del af et moderne hjem.

Et smart home er ikke kun et spørgsmål om at fylde hjemmet med lækre gadgets. Denne type hjem kan også spare dig for mange penge. Mange af os har i dag radiatorerne til at køre for fuld hammer om vinteren, mens vi er på arbejde. Det har vi selvfølgelig, fordi det er en virkelig ærgerlig ting at komme hjem til et koldt hus, der først er varmet op, når du skal til at gå i seng. Med intelligent varmejustering kan dine radiatorer tænde og slukke, så at de kun varmer i dit hjem, når det er nødvendigt – bestemmer du dig for, at du vil overnatte ude i byen, kan du altså sørge for, at dit hjem ikke bliver unødigt varmet op.

Hører du til blandt de af os, der har det med at glemme at slukke lyset, når vi går i seng eller kører på arbejde, har du også en unødig høj elregning. Med smart home tænder og slukker dine lamper kun, når det er nødvendigt.

Der er også tryghed forbundet med at få et smart home. Du kan eksempelvis indstille lyset i boligen til at tænde og slukke, når du er ude at rejse, så tyven tror, du er hjemme. Du kan også se på din smartphone, hvis nogen skulle finde på at bryde ind, og endelig kan du få en digital dørlås, der kan åbnes via en app. Dermed er det endegyldigt slut med at skulle lægge nøglen under måtten, for at dine børn kan låse sig ind.

En digital dørlås kan også give dig besked på din smartphone, når dine unger har låst sig ind derhjemme. Skal du for eksempel have en håndværker på besøg, mens du er på arbejde, så kan du oprette en midlertidig kode, som vedkommende kun kan bruge den ene gang, han skal have adgang til dit hjem.

 

 

Hvordan kan jeg styre hjemmet?

Når du skal i gang med at indrette dit smart home, skal du først beslutte dig for, hvilken platform du vil arbejde med. Her har de to store tech-giganter Google og Apple allerede meldt sig på banen med forskellige løsninger til dit smarte hjem. Google tilbyder systemet Google Home, mens det hos Apple hedder Apple HomeKit.

 

Google Home

Google Home er den såkaldte central, som alle dine internetforbundne produkter kan kommunikere med. For at få systemet til at virke skal du downloade app’en Google Home til din Android eller iPhone. Der findes endnu ikke nogen udgave af Google Home til din stationære computer, så du er afhængig af en smartphone eller tablet for at bruge dette system.

Med Google Home kan du for eksempel slukke lyset, skrue ned for musikken eller indstille temperaturen i hjemmet. Dette kan gøres med din stemme eller ved et klik på app’en. Bruer du tale, kommunikeres der med Googles stemmestyrede assistent, der går under navnet Google Assistent.

 

Apple HomeKit

Apple HomeKit er Apples smart home system, der bygger bro mellem din iPhone eller iPad og dine ting i hjemmet. Platformen svarer nogenlunde til den, Google tilbyder under navnet Google Home, men Apple gør det også muligt for dig at styre dine ting via uret Apple Watch eller din MacBook.

Ligesom Google tilbyder Apple dig også muligheden for at styre dine ting med din stemme. Her kan du eksempelvis slukke for lyset eller tænde for højtaleren via den virtuelle assistent Siri. Apple HomeKit styres via app’en ”Hjem”. Med denne app kan du let tilføje nye produkter – produkterne skal dog understøtte HomeKit eller AirPlay 2.

 

 

Hvordan ser fremtiden ud for dit smart home?

Der er ingen tvivl om, at smart home – eller det intelligente hjem som det også kaldes – er kommet for at blive. I en ganske nær fremtid bliver det at kunne styre lys, varme og stikkontakter, men også ovnen, vaskemaskinen eller plæneklipperen via en app en helt naturlig ting i hverdagen. Dit smart home er både praktisk, økonomisk og tryghedsskabende. Det er skønt at vågne til en færdiglavet kop kaffe, og det kan gøre dig tryg, at du kan overvåge dit hus, når du ikke er hjemme. 

Udfordringerne for smart home har dog været, at dine gardiner krævede en app, dine højtalere en anden, og så skulle der for øvrigt en tredje app til for at styre lyset i dit hjem. Dette har for eksempel Ikea forsøgt at gøre noget ved; den svenske møbelgigant gik nemlig allerede i 2017 ind på markedet for smart home produkter. Ligesom at det er forholdsvist let at samle Ikeas reoler og spiseborde, så har svenskerne også gjort det let at styre dine gardiner, din musik eller dine lamper med Ikeas Trådfri-serie. Med en startpris på bare 499 kr. er Ikeas system til at kontrollere dine app-styrede produkter en stærk konkurrent til de smart home løsninger, som de store amerikanske tech-giganter som Google og Apple i dag kan tilbyde dig.

FAQ BOKS

Er der grænser for, hvad jeg kan komme til at styre med en app?

Principielt nej. I dag kan du med en app styre en lang række af de enheder, der fylder op i dit hjem. Her snakker vi ikke bare lamper, højtalere og radiatorer. Det er nu også muligt at styre for eksempel din robotplæneklipper, støvsuger eller ovn. Og en ting er sikkert; mange flere enheder vil i fremtiden blive koblet op på dit smart home.

Hvad er de bedste argumenter for at få smart home derhjemme?

Dit smart home lader dig kontrollere alle de enheder, du har i hjemmet. Det er lækkert at stå op til en færdiglavet kop kaffe, det giver dig store besparelser at kunne kontrollere dine radiatorer, når du ikke er hjemme, og endelig så skaber det tryghed i hverdagen, at du på en app kan se, hvem der låser sig ind i dit hus.

Hvilke systemer til smart home skal jeg vælge?

Både Google og Apple tilbyder dig gode platforme til dit smart home. Der er ikke den helt store forskel på de to systemer, så her vil det nok være smart at vælge det system, du kender i forvejen. Benytter du en iPhone, kan du vælge Apple HomeKit. Har du en Android-telefon, er nok mest naturligt, at du vælger for eksempel Googles løsning, der hedder Google Home.

Flere Nyheder